April 2019
Juni 2019
September 2019
November 2019
Het Circulair Warenhuis is een conceptstore en galerie van Kringloopbedrijf het Warenhuis. Naast hoogwaardige kringloopproducten en bestaand circulair design, biedt de winkel ook een eigen circulaire collectie. De presentatie van de producten is vervlochten met een expositie over hergebruik waaraan een keur van Nederlandse ontwerpers en vier Leidse musea meewerkten. Het geheel is ontworpen als een verhalende inrichting over de waarde van hergebruik. Tegelijk positioneert het project het nieuwe bedrijf stevig in de wereld van hoogwaardig design.
Verhalende inrichting
Het Circulair Warenhuis heeft zijn onderkomen gevonden in een leegstaande kas, aansluitend aan de eigen werkplaatsen aan de rand van Leiden. Deze vrije omgeving vormt een nieuwsgierig makende, informele setting waar publiek in rust de expositie tot zich kan nemen. Producten in de winkel zijn gerangschikt op basis van materialen en gepresenteerd als ensembles van kringloopproducten, Nederlands circulair design, up-cycle producten en bijpassende verhalen uit de collecties van Museum de Lakenhal, Museum Boerhaave, Rijksmuseum van Oudheden, Museum Volkenkunde.
Met uitzondering van printwerk en elektra is de gehele inrichting opgebouwd uit materiaal dat op de locatie aanwezig was en ingezameld werd door het kringloopbedrijf.
Ontworpen voor CW
Centraal in de inrichting staat de presentatie van prototypes van producten die speciaal voor het Circulair Warenhuis zijn ontworpen door vier gerenommeerde productontwerpers. Zij onderzochten de reststromen van het kringloopbedrijf op de potentie voor hergebruik van de materialen. Op basis hiervan zijn producten ontwikkeld die maakbaar zijn door de werkplaats van het kringloopbedrijf zelf. Door de reststromen te verwaarden ontstaan nieuwe kwaliteitsproducten, wordt de afvoer van afval gereduceerd, en wordt nieuwe (sociale) werkgelegenheid gecreëerd.
Zo ontwierp bijvoorbeeld Jurgen Bey en zijn studio sets drinkglazen die een nieuwe betekenis krijgen door ingegraveerde verhalende tekeningen en tekst die de inhoud van de glazenset koppelen aan inhoud van onze organen. Studio Max Lipsey ontwikkelde een terrazzo dienblad op basis van 80% hergebruikt keramiek. Daarbij bedacht hij bijpassende servies sets die tot eenheid gemaakt worden door het glazuur van de buitenzijde van het keramiek te stralen en de schoonheid van het basale materiaal zichtbaar te maken terwijl de geschiedenis van de producten ook zichtbaar blijft in de vorm en kleur van de binnenkant.
Samenbrengen van culturen
PTSA ontwerpt om duurzaam te bouwen. Steeds vaker is daarom het streven om het bouwen te beperken waar mogelijk. Op de vraag mee te helpen bij de vernieuwing van het Circulair Warenhuis schetsten wij daarom geen nieuw winkelinterieur maar schreven een plan voor de ontwikkeling tot een kwaliteitslabel voor circulair design. Dit met als doel de schijnbaar sterk verschillende culturen van het kringloopbedrijf en designwereld elkaar te laten versterken.
Voor het Circulair Warenhuis ontwikkelde PTSA zowel het concept als de inrichting van winkel. Daarnaast organiseerden we het ontwerptraject van de eerste collectie, de positionering van het bedrijf en de cofinanciering van het project. De komende jaren blijft PTSA betrokken bij het Circulair Warenhuis en zal de verder productontwikkeling aansturen.
